Приложение на Ni - Pt алуминий Sputtering цел в производството на полупроводници

- Oct 19, 2017-

Понастоящем основният метод за получаване на никел-платинов силициев филм е първо да образува слой от йонизационен йон в силиконовия участък на полупроводниковия субстрат и след това да подготви слой от силициев епитаксиален слой върху него, последвано от разпрашване на повърхността на силиконов епитаксиален слой чрез магнетронно разпрашване. Слой от NiPt филм и накрая чрез процеса на отгряване, за да се образува никел платинов силициев филм.

Никел платинени силицидни филми в полупроводникови производствени приложения:

1. Приложение в производството на диод на Шотки: Цел от алуминиево разпръскване Типично приложение на никел-платиновите силицидни филми в полупроводникови устройства са Шотки диоди. С разработването на Schottky диодна технология метал силицид - силиконов контакт замени традиционния метал - силициев контакт, за да се избегнат повърхностните дефекти и замърсявания, да се намали въздействието на повърхностното състояние, да се подобрят положителните характеристики на устройството, обратен енергиен удар, висока температура, антистатична способност, способност против изгаряне. Никел-платиновият силицид е идеалният контакт с Schottky бариерен материал, от една страна никел-платинена сплав като бариерен метал, с добра стабилност при висока температура; от друга страна, Alloy Sputtering Target чрез съотношението на съставката на сплавта, за да се постигне корекция на височината на бариерата. Методът се получава чрез разпрашване на никел-платиновата сплав върху N-тип силициев полупроводников субстрат чрез магнетронно разпрашване и вакуумно охлаждане се извършва в интервала от 460 ~ 480 ° С в продължение на 30 минути, за да се образува бариерен слой NiPtSi-Si. Обикновено се налага да се разпръскват NiV, TiW и друга дифузионна бариера, блокирайки междумерната интердифузия, подобряващи ефективността на устройството срещу умората.

2. Приложения в полупроводникови интегрални схеми: Никел-платиновите силициди също се използват широко в микроелектронните устройства VLSI в източника, изтичането, портата и контактния метален електрод. Понастоящем Ni-5% Pt (молна фракция) е успешно приложен към 65nm технология, Ni-10% Pt (молна фракция), приложена към 45nm технология. С по-нататъшното намаляване на линейната ширина на полупроводниковото устройство е възможно допълнително да се подобри съдържанието на Pt в никело-платиновата сплав за приготвяне на контактния филм NiPtSi. Целта на алуминиевото разпръскване Основната причина е, че увеличаването на съдържанието на Pt в сплавта може да подобри стабилността на фолиото при висока температура и да подобри интерфейса на външния вид, да намали инвазията на дефектите. Дебелината на филмовия слой от никел-платинена сплав върху повърхността на съответното силициево устройство обикновено е само около 10 nm и методът, използван за образуване на никел-платинов силицид, е един или повече етапи. Температурата е в диапазона от 400 до 600 ° C в продължение на 30 до 60 секунди

През последните години изследователите, за да намалят общата устойчивост на никелово-платинов силицид, патентован двуетапен процес на производство на NiPtSi от IBM, който е първият етап от отлагането на високо съдържание на Pt в никел-платиновата сплав, Alloy Sputtering Target Второто стъпално отлагане съдържанието на Pt По-ниският филм от никел-платинена сплав дори не съдържа Pt чист никелов филм. Образуването на никел-платинов силициев филм върху повърхността на ниското съдържание на Pt спомага за намаляване на общото съпротивление на силицид никел-платина, така че в новия технологичен възел е възможно да се използва различно Pt съдържание на разпрашване от никел-платинена сплав Цел Никел-платинов силициден контактно фолио с градиентна структура се приготвя.