Отлагането на тънък филм

- Sep 11, 2017-


Отлагането на тънък филм


Термично изпарение
Термично изпарение е може би най-простият физическия изпарения отлагането (PVD) процес за производство на тънки филми, в които източник атоми или молекули (evaporant) получават топлинна енергия от отоплителна система за формиране на vapor фаза и впоследствие кондензират върху Субстрат. Този процес включва или изпаряване, когато солидна първо се топи и след това се превръща в пара или сублимация когато твърди vapor трансформацията се случва директно. Висока наслояване, висок вакуум състояние и общата приложимост на всички класове на материали са основните причини за популярността на тази техника.

Там обикновено са два вида изпаряване източници — с електрическо нагряване и електронолъчеви топъл. Електрическо подгряване изпарение източник разчита на затоплянето на Джаул използване на съпротива или индукция нагреватели, която нагрява целия evaporants да си температура на изпарение. Източниците могат да имат много различни конфигурации, като тел, лист източници, сублимация пещи и тигел източници. Ключов въпрос с такива изпаряване източници е, че те трябва да не замърсят, реагират с или сплав с evaporants или освобождаване газове при температурата на изпарение.

В това отношение, както и въвеждане на енергия електронолъчеви парно със сигурност става предпочитан изпаряване техника. В e-гредата изпаряване електрони са thermionically изпуснати от отопляем нишки, ускорено от отрицателен потенциал на катода и насочени към evaporant заряд на земята потенциал поради наличието на напречно магнитно поле. Чистотата на evaporant е осигурена, защото само една малка сума на таксата се топи или сублимира така че ефективната тигела е unmelted череп материал, заобиколен.

Themal Evaporation.jpg


Разпрашване
Вместо термично изпарение, което се причинява от поглъщането на топлинна енергия атомите да оставите солидна изходен материал посредством разпрашване, i. e. повърхност бомбардиране с енергичен частици. Подобно на изпаряване излъчената атоми в разпрашване процес пътуване през понижено налягане атмосферния и депозира анатомично върху субстрат. Изходния материал, също наречена target, служи като катод, към която DC или RF захранването е свързан като има предвид, че субстрата служи като анод, което може да бъдат плаващи, основани или предубедени.

След вакуумна камера е запълнена с работен газ, обикновено аргон електрически разряд (плазма) може да се образува чрез прилагане на напрежение между катода и анода. Положително йонизиран газ атоми в плазмата са ускорено постигане на целта резултат потенциал спад в околностите на целевата повърхност и ненужното атоми, които преминават през плазмата и кондензира върху субстрата да формират желаната тънки филми.

Има няколко варианта на разпрашване процес, а именно DC, буквите RF, реактивна и магнетронно разпрашване. Тези термини са обаче около различни аспекти и какво на практика се използва обикновено са хибриди от тях. Има редица предимства на нанасяне на покритие прахово техника. Освен високата скорост и голяма площ тя позволява също така отлагане на сплави и композитни материали с компоненти, които имат много различни парно налягане. Филмите като цяло проявяват ниска неравностите на повърхността, висока плътност, висока странична хомогенност и добра адхезия към субстрата.

Освен това нанасяне на покритие прахово цели на почти всички технически материали са днес търговската мрежа, независимо от метали, полупроводници или оксиди, флуориди, Борид и нитриди. Тези материали обикновено могат да бъдат произведени в различни форми, например като правоъгълни и кръгли дискове или като toroids. Тези свойства правят разпрашване много популярна техника за научни изследвания и промишленото производство.


magnetron-sputtering-technology-metallization-textile-materials-technical-illustration-closeup.png


Магнетронно разпрашване

Магнетронно разпрашване използва магнити, за да капан електрони над отрицателно заредени целта материал, така че те не са свободни да бомбардират субстрат, предотвратяване на обекта да бъдат покрити от прегряване или се повреди и позволява за по-бързо тънък филм отлагане процент. Магнетронът Sputtering системи са обикновено се конфигурира като "In line" където субстрати пътуване от целта материал за някакъв вид на транспортната лента, или кръгли за по-малки приложения. Те използват няколко метода за индуциране на държавата за висока енергия, включително и постоянен ток (DC), променлив ток (AC) и радиочестотни (RF) магнетрона източници.

В сравнение с термично изпарение, който използва по-конвенционални парно температури, Sputtering се провежда в плазма "четвъртото състояние на природата" среда с много по-високи температури и кинетична енергия, което позволява много по-чисти и по-точно тънък филм отлагането на атомно ниво.Кой подход е правилният избор за вашата конкретна тънък филм отлагане покритие система може да зависи от много комплексни фактори - и повече от един подход може да се вземат за постигане на подобни цели.  Вие винаги искате да получите помощ от компетентните вакуум Инженеринг експерт да оцени вашите нужди и ви предлагаме оптимални резултати в най-добрата цена.Magnetron sputtering.jpg


Импулсни лазерни отлагане
Импулсни лазерни отлагането (PLD) е друг PVD процес, който става все по-привлекателна в днешно време за отглеждане на висококачествени epitaxial тънки филми. Първоначално тя е класифицирана като нестандартен вариант на изпаряване процес, тъй като PLD също включва изпаряване на материали, с изключение на "система за отопление" е висока мощност лазерен източник. Днес PLD по-скоро се счита като индивидуални отлагане техника поради неговата съществена разлика в конфигурацията и прилагането, в сравнение с изпаряване.

В PLD процес материали са ablated от плътна мишена от мощни енергоблокове импулсни лазерни, обикновено с ултравиолетова дължина на вълната. В аблация процес произвежда струйка преходни, силно светещи плазма, която съдържа неутралните, йони, електрони и др. Плазма струйка разширява далеч от повърхността на мишена и взаимодейства с атмосферата на камерата, докато достигне субстрата, където филмите са депозирани. Няколко предимства правят PLD благоприятен техника за отглеждане на диелектрици и Свръхпроводници. Той има способността да силно Стехиометрични трансфер на материали от целеви субстрат, което позволява растеж на сложни полиестерни филми с малки парчета от материал в насипно състояние. Освен това използването на външна енергия води до изключително чист процес с фон газове инертни или реактивен.

Метал органични изпарения-фаза epitaxy
Освен горепосочените PVD процеси химически изпарения отлагането (ССЗ) е също много широко използвана техника за растежа на тънък филм. Вместо материалните прехвърляне от кондензирано фаза evaporant или да целева ССЗ използва газообразните реагенти (прекурсори) при умерено налягане за образуването на тънък филм.

ССЗ е сложен процес и включва обикновено няколко последователни стъпки. В процеса на субстрата е поставено под постоянен газов поток на прекурсори. Химични реакции в газовата фаза произвеждат нови реактивни видове и странични продукти в зоната на реакцията. Тези първоначални реагенти и техните продукти, след това се транспортира към повърхността на субстрата чрез химични или физични адсорбция. Хетерогенни реакции между тези реагенти се катализира от повърхността и доведе до нуклеацията и филмови растеж. Летливи субпродукти от повърхността реакции напусне повърхността от десорбция и се транспортират от зоната на реакцията.

Сред множество различни ССЗ процеси метал органични изпарения-фаза epitaxy (MOVPE), наричан също отлагането на метал органични химически изпарения (MOCVD) става днес с господстващо техника за вземане на Оптоелектронни устройства, базирани на комбинираните полупроводници.