Физическо отлагане на пари

- Apr 06, 2017-

Физическо отлагане на пари


Нанасяне на покритие за физично нанасяне на пари, накратко като PVD покритие, което се отнася до различни техники за отлагане на тънки слоеве, при които твърдият метал се изпарява във висока вакуумна среда и се отлага върху електропроводими материали като покритие от чист метал или сплав.


PVD покритието обикновено има две подкатегории: изпарение и разпрашване. Всеки от тях съдържа няколко техники, като катодна дъга, HiPIMS , е-лъч и магнетрон и др.

 

PVD COATING 01.jpg


Като процес, който прехвърля покриващия материал на едно ниво на атоми или молекули, той може да осигури изключително чисти и високоефективни покрития, които за много приложения са много по-предпочитани от галванопластиката. Процесите на PVD покритие са екологичен процес, който може значително да намали количеството токсични вещества, които трябва да се изхвърлят с по-конвенционални видове покрития, които включват течни прекурсори и химични реакции.


В сърцето на всяко микрочип и полупроводникови устройства, PVD Coatings позволяват на индустрията на слънчевия панел да направи по-екологично електричество, както и хирургически и медицински имплантанти, които изискват най-висока степен на чистота. Произвежда покрития с изключителна твърдост, издръжливост и устойчивост на износване. PVD Coatings намаляват триенето за високоефективни движещи се части, което ги прави широко използвани в космическата и автомобилната индустрия, както и за режещи инструменти, при които дълготрайната дълготрайност е решаващ фактор за успех.


Нанасянето на физични изпарения от парите е също така силно устойчиво на корозия и корозия, което им позволява да се използват за широка гама от декоративни покрития с цветове, които не избледняват. PVD произвежда изключително брилянтни покрития, които правят часовниците силно устойчиви на надрасквания и одрасквания и се използват в широка гама от оптични приложения, вариращи от стъкла до самопочистващи се тонирани стъкла. Тяхната устойчивост на корозия ги прави широко използвани за домакински предмети като дръжки за врати / прозорци, водопроводни тела, прибори за хранене и морски принадлежности.


PVD е фундаментално техника за вакуумно покритие, която изпарява метал в плазма от атоми или молекули и ги депозира на широка гама от субстрати. Извършва се във висока вакуумна камера приблизително на външното пространство при 10-2 до 10-4 милибара, процесът обикновено се извършва между 150 и 500 градуса С.


PVD COATING 02.jpg


Материалът, който трябва да се покрие, се закрепва в приспособление и се поставя в камерата за вакуумно отлагане. Оборудването се изпомпва до оптималното налягане в зависимост от използваните покривни материали, субстрат и използвания процес, а обектът, който ще се покрива, често се подгрява и се почиства с разпрашване.


Предлага се голямо разнообразие от видове PVD покрития, включително циркониев нитрид (ZrN), циркониев карбонов нитрид (ZrCN), титанов нитрид (TiN), титан карбонов нитрид (TiCN), нитрид хром, CrNN, , И нитрид на хром (CrN).


Карбидите, нитридите, силицидите и боридите, които образуват PVD покривните материали, имат специални качества, пригодени за специфични приложения. Графитът и титанът често се използват във високопроизводителните космически и автомобилни компоненти, където триенето и температурата са ключови фактори за успех.


Zr02.jpg


За постигане на равномерна дебелина на дебелината на тънкослойното покритие, които често са с дебелина на няколко атома или молекули, частите, които се покриват, често се въртят на няколко оста с еднаква скорост или се поставят върху транспортни ленти, движещи се зад плазмения поток на материала за отлагане. Единични или многопластови покрития могат да се прилагат по време на същия цикъл на отлагане.


Освен това реактивните газове като азот, кислород или ацетилен се въвеждат в камерата за вакуумно отлагане, за да се получи много силна връзка между покритието и субстрата, когато се депонира. Въпреки че тънкослойните покрития са с дебелина само няколко микрона, те образуват изключително залепващо покритие с високо смазване, което намалява триенето и топлината, което прави PVD идеалния избор за висококачествени режещи инструменти и части на двигателя.


От всички предимства на PVD покритието процес, който произвежда някои от най-трудните, най-брилянтни и най-модерната технология на нашето време, вариращи от микрочипове до слънчеви панели, никой не е по-важно от факта, че PVD Покрития могат да бъдат приложени без токсични остатъци Или странични продукти, които разграждат околната среда на нашата планета.

 

Cr 04.jpg


С модерна, добре оборудвана инсталация и безценни познания за тънкослойните PVD покрития, материали и приложения, Haohai Metal (Haohai Titanium) разработва PVD покритие, което предлага на клиентите реални конкурентни предимства, ние сме надежден партньор в производството на висококачествени Разпръскващи цели и дъгови катоди.


Haohai Metal (Haohai Titanium) предлага широка гама от покривни материали в разнообразна конфигурация, като въртящи се разпръскващи цели, планарни разпръскващи цели, дъгови катоди, изпарителни материали и тигели в материали от титан , цирконий , хром , хафний , ниобий , тантал , молибден , Силиций , титан-алуминий , никел-хром , силиций-алуминий и хром-алуминий и др.